Posted in: Leiebil

Burde du ta forsikring på leiebilen?

Når du skal leie deg en bil er det ikke så veldig mange spørsmål å ta stilling til, men det aller viktigste er spørsmålet om du skal ha forsikring på bilen eller ikke. For mange er ikke dette noe man tenker på i hverdagen, men det kan være greit å huske på at det er påbudt i Norge med forsikringer på bil. Selv om enkelte forsikringer gjerne allerede er inkludert i leieprisen, hører vi ofte historier om nordmenn på ferie i utlandet som har fått astronomiske økonomiske krav etter innlevering av leiebil.

Inkluderte forsikringer

Fordi vi hører slike skrekkhistorier, er det mange som krysser av mer enn nødvendig når det kommer til forsikringer på leiebilen. Det er tre forsikringer som vanligvis inkluderes i prisoverslaget for leiebilen: TPL, CDW og TP/THW. Dette er henholdsvis ansvarsforsikring, kaskoforsikring og biltyveriforsikring. Selv om disse forsikringene vanligvis er inkludert kan det ofte lønne seg å dobbeltsjekke. I tillegg er det viktig at du sjekker hvilke forsikringer det er lurt å ha i det landet du er i, da dette ofte varierer. I USA er det f.eks. anbefalt at du skaffer deg en utvidet ansvarsforsikring for å forsikre deg mot søksmål. Forsikringene som vanligvis er inkludert er:

  • TPL – ansvarsforsikring
  • CDW – kaskoforsikring
  • TP/THW – biltyveriforsikring

Valgfrie forsikringer

Selv om det er noen forsikringer som vanligvis er inkludert finnes det mange flere man kan velge. Den mest omtalte av disse ekstraforsikringene er en egenandelsforsikring som kalles Super CDW. Denne forsikringen dekker din egenandel dersom du virkelig skulle være uheldig. Mange mener dette er en lur forsikring å ha da et slikt krav kan dreie seg om tusenvis av kroner. Det er for øvrig ikke påbudt å ha denne forsikringen, men i mange tilfeller kan det lønne seg å sjekke om det er anbefalt i det landet der du skal leie bilen.

  1. Sjekk om du trenger spesielle typer forsikringer i det landet der du skal leie bilen.
  2. Undersøk om det er inkludert forsikringer i leiebilen allerede.
  3. Les gjennom vilkårene.

Vilkår og spesiell dekning

Det finnes mange ulike forsikringer rundt omkring, og det er ikke alle man har behov for. Det er også mulig å kjøpe forsikringer som har en helhetlig dekningsverdi, og sørger for at du virkelig er ivaretatt dersom du skulle være uheldig. Et godt tips før du leier bilen er å sørge for at du er oppdatert på hvilke forsikringer som er inkludert i prisen og hvilke forsikringer det er lurt å ha i det landet der du skal leie bilen. Før du reiser er det smart å lese gjennom reisereferanser som forteller hvorfor det eventuelt lønner seg med ekstra forsikringer.

I tillegg til å undersøke hvilke forsikringer du har behov for, er det også lurt å sammenligne priser på leiebiler da dette kan variere stort. Da de mest nødvendige forsikringene som regel er inkludert i leiebilprisen, er dette også en måte å sammenlikne hvor du får best valuta for pengene. Dette kan du gjøre på sider som Rentalcars.com. Det er også veldig viktig å sjekke vilkårene til de individuelle forsikringene leiebilfirmaet tilbyr, slik at du er sikker på å få den beste dekningen. Ofte kan du se at forsikringen du har kjøpt med leiebilen dekker noe av det man ønsker, men i noen tilfeller dekkes ikke alle scenarioer.

Ofte stilte spørsmål

Hvor høy er egenandelen ved en ulykke?

Det varierer mye ut i fra hvor store skadene er, hvilket land du er i og hva slags vilkår du har på forsikringen din. Det kan ofte lønne seg å ha med en egenandelsforsikring kalt Super CDW dersom du er bekymret for meget høy egenandel.

Må jeg ha forsikring på leiebilen?

Ja, du må ha forsikring på leiebilen. I de fleste tilfeller er dette allerede inkludert i prisoverslaget og vil ofte ikke koste mer enn det du har beregnet å bruke på leiebilen. Likevel er det viktig at du dobbeltsjekker slik at du har mulighet til å bestille den leiebilen du ønsker med det selskapet som tilbyr best vilkår på forsikringen du behøver.

Er leiebilforsikring dyrt?

Dette kommer an på hvilket selskap du leier av og hva slags vilkår de har på forsikringene sine. I tillegg er det viktig og undersøke om det landet der du skal leie bilen har spesielle anbefalinger for leiebilforsikringer. I alle tilfeller blir det enda dyrere dersom uhellet skulle være ute og du ikke har forsikring på leiebilen din.