Det er populært å leie bil i Frankrike, og landet følger stort sett det samme kjøremønsteret som i resten av Europa. Før du setter deg bak rattet, kan det imidlertid være lurt å få med deg de viktigste trafikkreglene.
Aldersgrense for å leie bil
I Frankrike må du ha fylt 21 år for å leie bil. Yngre sjåfører under 25 år må regne med å betale et ekstra gebyr, da de obligatoriske forsikringene er dyrere for denne aldersgruppen.
Fartsgrenser
Ved byer og tettsteder er fartsgrensen 50 km/t. På landeveier uten midtrabatt er høyest tillatt fartsgrense 80 km/t. Enkelte strekninger har 90 km/t.
Landeveier som har to felt og midtrabatt har en fartsgrense på 110 km/t, og på motorveier er fartsgrensen 130 km/t.
Er det tåke eller regn, må du være oppmerksom på at fartsgrensene reduseres automatisk.
Sikkerhetsbelte
Det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte i bil, og dette gjelder både for sjåfør og passasjerer.
Promillegrense
Promillegrensen i Frankrike er 0,5%.
Påbudt med alkotester i bil
I Frankrike har det helt siden 2012 vært påbudt å ha alkotester ombord i bilen, og dette gjelder også for leiebiler. Leiebilselskapene skal sørge for at godkjente alkotester finnes i alle leiebiler.
Årsaken til at det er forbudt å kjøre uten alkotester er at sjåfører skal kunne måle promillen selv før de setter seg bak rattet. Blir du stoppet av politiet langs veien, kan du bli bedt om å bruke alkotesteren. Har du ingen alkotester, vil du antageligvis få en bot.
Barn i bilen
Barn under 10 år har ikke lov til å sitte foran i bilen, og små barn under 4 år må benytte godkjente barneseter.
Forbikjøring
I Frankrike kjører man på høyre side av veien, og foretar forbikjøringer på venstre side.
Avgiftsbelagte motorveier
Landet har moderne motorveier som forbinder de største byene i Frankrike, og de fleste av disse er avgiftsbelagte. Ikke alle bomstasjoner er bemannet. Vanlig prosedyre er at du trekker en billett fra en maskin når du skal kjøre inn på motorveien. Ved avkjøring fra motorveien legger du billetten inn i maskinen, og du vil deretter få informasjon på skjermen hvor mye du må betale.
Du kan alltid betale med kontanter på bomstasjonene, og noen ganger med kreditt- eller debetkort. Enkelte kort tar imidlertid gebyr for transaksjonen, så det rimeligste alternativet er å betale kontant.
Har du elektronisk brikke på leiebilen som fungerer som Autopass, slipper du å tenke på å betale bompenger.
Nettsiden Autoroutes.fr gir deg mer informasjon om bompengepriser i Frankrike.
Bøter
Det er jevnlig fartskontroller på veiene i Frankrike, og prisen å betale er høy dersom du kjører for fort. Vær oppmerksom på at turister må betale bøter på opptil 750 Euro på stedet. Hvis du ikke kan gjøre opp for deg, kan politiet beslaglegge bilen.
Langs motorveiene er det fotobokser som måler farten din. Dersom du kjører for fort, vil boten bli sendt til deg på din hjemstedsadresse. Personopplysningene vil bli videresendt fra leiebilselskapet.
Parkering
I mange franske byer finner du gateparkering med parkometer og større parkeringsområder med betalingsautomat.
Uerfarne bilister bør unngå å kjøre inn i sentrum av Paris, da trafikken er svært utfordrende. Da er det bedre å parkere leiebilen et godt stykke utenfor sentrum av byen, og benytter deg av storbyens kollektivtransport.
Husk å ikke ha verdigjenstander liggende synlig når du parkerer og forlater leiebilen.
Øvrige bestemmelser
I Frankrike er det ikke lov å snakke i håndholdt mobiltelefon under kjøring. Det er heller ikke lov å benytte mobiltelefon på bensinstasjoner.
Det er imidlertid tillatt med komplett handsfree-sett, men uten bruk av øreplugger eller hodetelefoner. Du må regne med en bot på 135 Euro dersom du bryter forbudet mot å bruke håndholdt mobiltelefon.